3 Jupitera pavadoņi nākamnedēļ izpildīs Debesu ēnu deju

Jupiters

Šajā datorsimulācijā trīs Jupitera pavadoņi met ēnas uz Jupitera sejas, kā tie parādīsies 3. jūnija pēcpusdienā. (Attēla kredīts: Zvaigžņotā nakts Programmatūra)





Trīs Jupitera pavadoņi otrdien (3. jūnijā) metīs savas tumšās ēnas uz milzīgās planētas sejas, taču, lai to redzētu, jums var būt nepieciešams dators.

Lielākajai daļai mazo teleskopu īpašnieku patīk skatīties deju Jupitera četri lielākie pavadoņi , pirmo reizi novēroja Galilejs 1609. gadā. Kad šie pavadoņi riņķo ap Jupiteru, tie bieži iet garām milzīgajai planētai, metot savas sīkās ēnas uz tās sejas. Lai gan šīs ēnas ir ļoti mazas, tās ir arī intensīvi melnas, uz Jupitera mākoņu klāja gaišās virsmas parādās kā sīkas tintes lāses.

Šīs ēnas var novērot ar teleskopiem, kuru atvērums ir tikai 90 mm, un tas ir plaši pieejams astronomiem amatieriem. [ Galilejas Jupitera pavadoņi (fotogrāfijas) ]



Šādi ēnu tranzīti ir diezgan bieži, tie notiek tik bieži kā reizi 42 stundās Io, Jupitera iekšējā pavadoņa gadījumā. Daudz retāk gadās, ka divi satelīti tiek novietoti tā, lai to ēnas vienlaicīgi nokristu uz Jupiteru, bet retāk - trīs satelītiem. Četri pavadoņi? Tas nekad nevar notikt, jo Jupitera pavadoņi ir precīzi matemātiskās attiecībās ar citu, tāpēc visi četri pavadoņi nekad nevar atrasties vienā planētas pusē vienlaikus.

Šo trīskāršo tranzītu ir grūti saskatīt no Zemes virsmas. Jupiters tagad tuvojas gadalaikam, kad tas aiziet aiz saules, un uz pāris mēnešiem vairs nav redzams. Ir tikai īss logs, kad debesu vērotāji katru vakaru var novērot Jupiteru. Šis laika posms notiek starp saulrietu un laiku, kad Jupiters ir pārāk zems, lai to varētu novērot, zaudējot Zemes atmosfēras turbulenci.

Apskatīsim, kas notiks otrdien:



3:57 EDT (0757 GMT) - Kallisto sāk šķērsot Jupitera priekšā.

8:01 EDT (1201 GMT) - Callisto pabeidz Jupitera tranzītu.

10:56 EDT (1456 GMT) - Ganimēds sāk šķērsot Jupitera priekšā.



11:24 EDT (1524 GMT) - Kallisto ēna sāk šķērsot Jupiteru.

11:35 EDT (1535 GMT) - Eiropa sāk šķērsot Jupitera priekšā.

11:57 EDT (1557 GMT) - Io pazūd aiz Jupitera.

13:08 EDT (1708 GMT) - Eiropas ēna sākas pāri Jupiteram (tās ir divas ēnas).

14:08 EDT (1808 GMT) - Ganimeda ēna sāk šķērsot, padarot to par trim ēnām.

14:18 EDT (1815 GMT) - uz Jupitera ir trīs ēnas: Ganymede, Europa un Callisto no kreisās uz labo. Eiropa un Ganimēds gatavojas pārvietoties no Jupitera diska, mazākā Eiropa tieši virs lielā Ganimēda. Ņemiet vērā, ka leņķa dēļ, no kura spīd Saule, pār jūsu labo plecu, šo divu pavadoņu ēnas ir plaši atdalītas.

14:16 EDT (1816 GMT) - Ganimēds pārvietojas no Jupitera diska.

14:18 EDT (1818 GMT) - Europa pārvietojas no Jupitera diska.

15:02 EDT (1902 GMT) - Io atkal parādās no Jupitera ēnas.

15:44 EDT (1944. gada GMT) - Kallisto ēna pārvietojas no Jupitera 4 stundas un 20 minūtes pēc ieiešanas.

15:53 EDT (1953 GMT) - Eiropas ēna pārvietojas no Jupitera 4 stundas un 18 minūtes pēc ieiešanas.

17:33 EDT (2133 GMT) - Ganimeda ēna pārvietojas 3 stundas un 18 minūtes pēc ieiešanas.

Jupiters Redzējis Damians Persiks

Lai gan nebūs viegli redzēt tranzītu no Zemes virsmas, tas joprojām ir iespējams. Uz Zemes ir tikai šaura josla, kur saule ir norietējusi, bet Jupiters joprojām ir pietiekami augstu debesīs. Kur ir tā grupa?

Planetārija programma, piemēram Zvaigžņotā nakts ļauj jums to izdomāt. Interesantākais punkts šajā trīskāršajā tranzītā ir tūlīt pēc tam, kad trešā ēna iekļūs Jupitera diskā un tieši pirms Ganimeda pārvietošanās aptuveni pulksten 14:15. EDT (1815 GMT).

Šajā laikā Jupiters ir augstu debesīs, bet saule ir vēl augstāk debesīs. Datorizēts teleskops var atklāt Jupiteru debesīs gaišā dienas laikā, taču tas būtu pārāk blāvs, lai pamanītu sīkas Jupitera pavadoņu ēnas. Kad saule būs norietējusi, visas trīs ēnas no Jupitera jau sen būs pazudušas. [Skatiet pārsteidzošās nakts debesu fotogrāfijas 2014. gada maijā]

Tātad, kur būtu laba apskates vieta? Koncentrēsimies uz šo kritisko laiku: 14:15. EDT (1815 GMT). Ja mēs uz šo laiku iestatām Zvaigžņoto nakti un pārslēdzam skatīšanās vietu uz Jupiteru, tad mēs varam atskatīties uz Zemi un redzēt, kur tobrīd tikko norietēja saule. Saulrieta terminālis atrodas visā Austrumeiropā, un laba apskates vieta būtu Kijeva, Ukraina.

Kijevā saulriets būs 21:03. pēc vietējā laika, tikai dažas minūtes pirms Ganimeda ēnas iekļūšanas diskā 9:08. Jupiters joprojām atradīsies 22 grādus virs rietumu horizonta, pietiekami augstam, lai būtu labs skats.

Mūsdienu planetārija programmatūra var darboties kā mūsu laika mašīna, lai apskatītu nākotnes vai pagātnes notikumus, kā arī ļauj mums ceļot kosmosā, lai apskatītu šos notikumus no perfektas vietas.

Šo rakstu guesswhozoo.com sniedza Simulācijas mācību programma , kosmosa zinātnes mācību programmu risinājumu līderis un veidotāji Zvaigžņotā nakts un SkySafari . Sekojiet Zvaigžņotajai naktij Twitter @Zvaigžņotā nakts . Seko mums @Spacedotcom , Facebook un Google+ . Oriģināls raksts par guesswhozoo.com .